Sütün Faydaları

Yeryüzündeki bütün memeli hayvanların dünyaya geldiklerinde ilk gıdası olan süt, bu aşamada uzunca bir süre başka bir gıdaya ihtiyaç duymaksızın tek başına besleyici özelliğe sahiptir. Sütün faydalarını anlamak için bebekler için anne sütünün önemini incelemek dahi yeterlidir. Koyu sulu, rengi beyaz, biraz tatlımsı dişilerin memelerinde oluşan önemli bir gıdadır.
Sütün içinde vücudumuza lazım olan birçok şey vardır. Süt bu özelliğiyle oldukça önemli ve faydalı bir besindir. Ağırlıklı olarak koyun, keçi, inek ve manda sütünü tüketiriz. Bu sütleri içerek tüketmemizin yanı sıra, tereyağı, peyniryoğurt, kaymak, krema ve sütlü tatlı yapımında kullanırız. Süt oldukça çabuk bozulan bir gıdadır. Bu nedenle çok çabuk mikrop üreten sütü iyice kaynatarak kullanmalıyız. Sütü kaynatırken şuna dikkat etmeliyiz, sütün kaynamaya başladığı zamanki derecesi 70-80 derecedir. Mikroplar ise 100 derecede etkisini kaybeder bunun için yapmamız gereken şey kaynamaya başlayan sütün üzerinde oluşan kaymağı delerek kısık ateşte 5-10 dakika daha kaynatmaktır.