Creatine Kullanımı

Creatine vücuttaki enerji üretimine yardımcı olan bir amino asit türevidir. Kırmızı et, balık gibi besinleri tüketen kişilerin kaslarında bir miktar creatine bulunur. Creatine vücudun yedek jeneratörü olarak tanımlanabilir. Vücudumuzda bulunan ve ATP olarak tanımlanan bir çeşit kimyasal aracılığıyla üretilir. Fakat kimi zaman vücudumuz enerji ihtiyacını karşılamakta yeterli olmaz böyle durumda ekstra bir fosfat kaynağına ihtiyaç duyulur. Böyle durumlarda Creatine devreye girer. Creatine’in bir başka önemli özelliği ise vücuttaki protein üretimine olan katkısıdır. Ayrıca yoğun tempolu bir antrenman sonrası protein yakımını da azaltarak protein ürünlerinden alınan verimi artırır.
Creatine kullanan kişilerde kısa sürede yoğun bir kütle artışı görülebilir fakat çoğu zaman bu artış yanıltıcıdır ve creatine kullanımı bırakıldıktan kısa bir süre sonra etkisi kaybolur. Bu durumun sebebi creatine’in kas hücrelerinde su birikimi sağlamasıdır. Bu yönüyle kaslarda hızlı bir gelişim ve şişme görülür. Maksimum seviyede efor harcanan durumlarda 6 ila 8 saniye süresince ATP harcama oranı zirveye çıkar. Böyle durumlarda creatine devreye girerek etkisini gösterir. Ani kuvvet kullanımı ve hıza dayalı alanlarda örneğin güreş, boks ve kısa mesafe koşuları gibi sporlar ve vücut geliştirme de ağırlık kaldırma aşamalarında creatine kullanımı etkilidir.
Creatine Zararlı Mı?
Creatine’in kanıtlanmış olan herhangi bir zararı yoktur. Bu konuda pek çok araştırma ve deney yapılmış olmasına karşın olumsuz etkilerine yönelik bir bulgu olmamıştır. Fakat doğru bir biçimde kullanılmadığı takdirde etkisini göstermeyeceği bilinmektedir.
Kimler Creatine Kullanmalı
Creatine kullanımı daha çok yoğun kuvvet veya hız gerektiren spor veya aktiviteler için tercih edilir. Ağırlık kaldırma, koşu veya boks, karate gibi sporlar ile meşgul olanlar creatine kullanılımına ağırlık verir.
Doğal beslenme şekliyle günlük creatine alımı 1 gram kadardır. Balık ve kırmızı et tüketimi fazla olan kişilerde günlük creatine alım miktarı biraz daha fazla olur. Bu oran günlük ihtiyacın altındadır. Bu sebeple yoğun antrenman yapan kişiler dışarıdan creatine takviyesine ihtiyaç duyabilirler.