Yüzme Sporu ve Yüzmenin Faydaları


yüzmenin faydaları

Yüzme deyince akıllara sadece yaz aylarında denize veya havuza serinleme amaçlı girip çıkmak ya da olimpik havuzlarda yüzen profesyonel sporcular gelmemelidir. Doğru yüzme teknikleri ve size uygun bir yüzme antrenmanı programı ile vücut direncinizi, kas gücünüzü ve esnekliğinizi arttırabilirsiniz.

Yapılan araştırmalarda, düzenli yüzme antrenmanı yapan kişilerde kalp krizi geçirme olasılığı düşmekte ve koroner kalp rahatsızlıklarına daha az rastlanmaktadır. Ayrıca yüzme sporu yatay bir pozisyonda yapıldığı için kalp tamamen kan ile dolmakta ve kalbin bir kasılması sonucunda vücuda daha fazla kan pompalanmaktadır. Gebelik döneminde de doktorlar tarafından haftada 3-4 gün yüzme tavsiye edilmektedir. Bu dönemde yüzmek, bel ve sırt ağrılarına iyi gelmekte, kasların güçlenmesini sağlamaktadır. Kalp ve akciğerlere faydalı olduğu için anne ve ve bebek daha bol oksijen almaktadır.

Yüzme sporunda eklemler ve bağlar karada yapılan sporlara göre neredeyse hiç zorlanmamakta, dolayısıyla suda yapılan antrenmanlarda sakatlanma ve yaralanma riski daha azdır. Bu sebeple yüzme sporu kaslarında, eklemlerinde veya iskelet sisteminde rahatsızlığı olan kişilere doktorlar tarafından önerilen tek spor olma özelliği taşımaktadır. Yüzme sporunda yaş ve kilo hiç önemli değildir. Öğrendikten sonra herkesin kolaylıkla ve kendisine zararı olmadan yapabileceği bir spordur. Kilolu kişilerin karada yapacakları spor iskelet ve kas sistemlerini zorlayacağı gibi bu durum suyun yer çekimi kuvvetini büyük oranda azalttığından kişilere zararsız bir antrenman sağlamaktadır.

Yüzme sporu tüm vücudun aynı anda çalıştığı az sayıdaki spor dallarından biridir. Doğru teknikle haftada üç gün 1 saat düzenli yüzen kişiler bir antrenmanda ortalama 500 kalori yatmakta, bununla beraber suyun sürtünme kuvvetine karşı verilen mücadelede özellikle çocuklarda kas gelişimi maksimum seviyeye çıkmaktadır.

Yüzme sporunun insan psikolojisine ve sinir sistemine faydası azımsanmayacak ölçüde büyüktür. Suyun içerisinde hissettiğimiz rahatlama duygusu ve antrenman sonrası salgılanan endorfin hormununun etkisiyle sinirsel ve psikolojik bir rahatlama duygusu sağlamaktadır. Unutulmamalıdır ki, yüzme sporu çok küçük yaşlarda başlanıp ileri yaşlara kadar rahatlıkla yürütülebilen bir spordur.

Kısaca yüzmenin faydalarından bahsedecek olursak:
  • Dayanaıklılık ve esnekliği geliştirir.
  • Kalbi güçlendirir.
  • Dolaşımı düzenler.
  • Selülit ve varis gibi hastalıklara faydalıdır.
  • Stres ve gerilimi azaltır.
  • Kas güçsüzlüklerini tedavi eder.
  • Bel fıtığına karşı en etkili spordur.
  • Sportif amaçla yüzen çocukların gelişim dönemlerinde kendilerine güvenleri artmaktadır.