Whey Protein Tozu

Protein tozları oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bu kadar çeşitliliğin olması doğru ürün seçimi konusunda kararsızlıkları da beraberinde getiriyor. Çeşitli protein tozu türleri var. Bu yazımızda Whey Proteintozunu inceleyeceğiz. Peynir Altı Suyu olarak da tabir edilen Wheyproteinler özellikle spor ve biraz daha daraltırsak vücut geliştirme yapanlar tarafından tercih ediliyor. Vücut geliştirme de yapılan antrenmanlar kadar doğru ve etkili bir beslenme programı da uygulanması gerekiyor. Aksi halde vücut ve kas gelişimi için beklenen verimi almak daha geniş sürelere yayılıyor ve daha zorlu idmanlar gerektiriyor. Protein tozlarının ortak özelliği çok miktarda protein içeriyor olmasıdır. Fakat her toz beslenme ürünüprotein tozu değildir. Karbonhidrat tozu ve bambaşka pek çok ürün bulunmaktadır. Kilo almak isteyenler için proteinden ziyade karbonhidrat tozları önerilmektedir. Karbonhidrat tozları da bir miktar protein tozu içerir fakat protein odaklı olarak verim alınmak hedefleniyorsa tercihi doğrudan protein tozlarından yana kullanmak gerekiyor.
Protein tozları minimum %70 oranında protein içerir. Piyasadaki ürünlerin büyük bir bölümü %100 Whey Protein Tozu olarak tanıtılsa hatta ürün etiketlerinde büyük puntolarla bu ibareye yer verilse de %100 proteiniçermezler. Burada kastedilen içeriğindeki proteinlerin saf olduğudur. Buna dayanarak %100 protein içeriyormuş en çok proteini bu ürün içeriyor diye düşünerek tercih yapmak sizi yanıltacaktır.
Protein tozlarının fiyatları da ürünün kalitesine, ticari tercihlere ve ürünün miktarına göre değişiklik gösterir. 100 ila 300tl arasında değişen bir fiyat aralığına sahiptir.
Whey Protein’e geçmeden önce protein tozlarını biraz daha tanıyalım.
Neden protein tozu kullanmayız?
Spor yapan kişilerin yapmayanlara oranla daha daha fazla efor harcadığı için paralel olarak protein ve karbonhidrata olan ihtiyacının arttığı yaygın olarak biliniyor. Vücut geliştirme sporunda da bu durum maksimum düzeyde kendini açığa vuruyor. Doğru bir protein tozu beslenmesine paralel doğru bir spor programı ile kısa sürede gelişim göstermek mümkün. Protein takviyesini doğal yollardan sağlamak da mümkün fakat yeterli oranda protein alabilmek için süt, et ve yumurta türünden besinleri çokça tüketmek gerekiyor. Bu besinler protein ile beraber kolesterol ve yağ bakımından da zengin olması dolayısıyla tercih edilmiyor. Bu noktada protein tozları devreye giriyor. Protein tozları beslenme takviyesi olarak kabul edilir. Gerçek öğünlerin yerini tutmaz. Protein veya karbonhidrat tozu kullanıldığı için rutin beslenme alışkanlıklarının azaltılması zararlı olur.
Piyasada geniş bir yelpazeye sahip olan protein tozlarını genel olarak tanıyalım:
Piyasada satılan protein tozlarını sınıflandıralım :
1- Soy protein: Soya bitkisinden üretilir. Yüksek miktarda protein içerir. Bitkisel protein olması sebebiyle proteinlerin biyolojik değeri hayvansal proteinler kadar yüksek değildir ayıca bitkisel proteinlerin sindirimi de daha zordur. Bu sebeple daha çok hayvansal proteinler tercih edilir.
2- Milk & Egg protein (Yumurta ve Süt Proteini): Bileşenini yüksek miktarda yumurta ve süt proteinleri oluşturur. Biyolojik değeri yüksek olan bu proteinler etkili sınıfta yer alsa da daha iyi verim alınabilen proteinler de mevcut.
3- Whey protein (Consantreted): Peynirin mayalanması sırasında peynir altı suyu olarak ta bilinen bir tür atık ortaya çıkar. Bu madde whey protein tozlarının da ham maddesini oluşturur. Bu maddeye yönelik değişik işleme teknikleri vardır. Bu tekniklere bağlı olarak protein tozunun saflık oranı ve kalitesi değişiklik gösterir.
4- Whey protein (Isolated): Biyolojik değer bakımından en yüksek olan protein türüdür. Consantrated olanlara oranla daha fazla filtrelenmiş ve işlenmişlerdir. Isolated whey proteinlerin sindirimi daha hızlı ve kolay gerçekleşir biyolojik değeri dışında tercih edilmesinin önemli sebeplerinden biri de budur. 10 dakika gibi oldukça kısa bir zaman dilimi içerisinde sindirilebilen bu protein türünü antrenmanlardan hemen sonra kullanıldığı takdirde yüksek düzeyde verim alınır. Whey proteinlerin bir diğer özelliği de vücudun kendi başına üretemediği ve dışarıdan alınması gereken bazı temel amino asitler bakımından da zengin olmasıdır. Protein tozu kullanımında kimi zaman oldukça zahmetli hale gelebilen karıştırma işlemi Whey Proteinler için daha basittir. Su veya yağsız sütle kolayca karışabilen bir yapıya sahiptir.