Bel Ağrısı Egzersizleri


Bir çoğumuz vaktimizin önemli bir bölümünü masa başında geçiriyoruz. Oturuş şeklinin bozukluğu, ani ve zorlayıcı hareketler ile ağır yük kaldırma gibi aktiviteler sırasında hassas olan bel bölgesinde sakatlanmalar yaşayabiliyoruz. Her insan hayatı boyunca birçok kez bel ağrısı yaşayabilir. Bu riski azaltmak ve bel bölgesinde kasları güçlendirmek için evde uygulayabileceğimiz bir takım bel ağrısı egzersizleri var. Bu egzersizleri uygulayarak olası bel ağrıları ve sakatlanmalarına karşı kendimizi koruyabiliriz. Gününü ayakta geçirenler için, ağırlıkla ilgili spor yapanlar veya işinden dolayı ağırlık kaldırmak zorunda olanların bellerinde genellikle sorunlar olur.
Bel ağrısından korunmak için uygulayabileceğiniz egzersizler şöyle:
1- Eliniz yanlarda sabit veya dizinizden tutarak(hangisi kolay geliyorsa ve sizi zorlamayacaksa) karnınıza doğru gerdirin. Daha sonra dizinizi tekrar ileri ittirin. Bu işlemi set set olarak 15×3 şeklinde yapın.
2- Sandalye üzerinde başınızı, dizinizin arasına getirecek şekilde kafanızı serbest bırakınız ve inebildiğiniz kadar aşağıya inin. Bu hareketi 10×3 set şeklinde yapın günlük olarak.
3- Dizleriniz havada ve yere temas edecek şekilde, sırtınız ve başınız yere yapışık halde iki ayağınızı birden elinizle destekleyerek karnınıza doğru çekin ve geri ilk baştaki pozisyona getirin. ( Ayaklarınızı yere koyun. ) Bunu günlük olarak 10×3 set şeklinde veya yorulana kadar yapın. Sakın hiç bir harekette kendinizi zorlamayın.
4- Dördüncü ve son hareketimizde ise sol diziniz kırık bir şekilde duruken, sağ ayağınızı havaya kaldırıp indirin. 20×3 şeklinde bu egzersizi de her gün yapın.
Yukarıda belirttiğimiz şekillerde her gün yapacağınız hareketler, bir süre sonra belinizdeki ağrıyı ortadan kaldıracaktır ve belinizin düzeldiğini siz de göreceksiniz. Hareketleri kesinlikle zorlanmadan yapmanızda fayda vardır. Çünkü zorladığınızda bir yerinizi sakatlayabilirsiniz. Bu yüzden biz yukarıda 15×3 gibi setler belirttik diye 15 kez 3 set yapmak zorunda değilsiniz. Tıkandığınız ve yeterli gördüğünüz anda bırakın, dinlenin, daha sonra tekrar başlarsınız.
Bu hareketlerin uygulanması, vücuttaki bel bölgesini rahatlatacaktır ve kasların yavaş hızlı hareket etmesini sağlayacak, doğal olarak çalışmayan veya hareketsiz kalan beldeki kaslar gevşeyip rahatlayacağı için siz de rahatlayacaksınız.