Ağız Kokusu Neden Olur


Ağız kokusunu geçirebilmek için öncelikle neden kaynaklandığı bulunmalıdır. Diş aralarında biriken gıdalar, yanlış ağız bakımı, diş eti rahatsızlıkları gibi ağız içi sorunlardan dolayımı koku oluşmakta yoksa sistematik hastalıklar kaynaklımı olduğu belirlenmelidir. Bu teşhis için diş hekimleri elektrokimyasal ölçüm yapan gaz monitörleri kullanmakta. Bu cihaz sayede ağız koku şiddeti ve sebebi kolayca bulunur.
Eğer ağız kokusunun nedeni ağız içi bir hastalık ise diş hekimi tedavisini gerçekleştiriyor. Sistematik hastalıklardan kaynaklı bir ağız kokusu varsa o zamanda hastayı ilgili hekime yönlendiriyor. Ancak sistematik hastalıklar ağız kokusu sebeplerinin %15 gibi küçük bir kısmını oluşturur. Bundan dolayı oldukça az rastlanır.
Ağız kokusunu önlemek isteyenler bunun için ağız bakımına büyük önem göstermelidir. Diş fırçası, dil ve dişe 45 derecelik açı ile bastırılarak kullanılmalıdır. Ayrıca dış fırçalaması en az 2 dakika sürmeli. Diş ipi kullanılarak diş arasında biriken yemek artıklarının da temizlenmesi büyük kokunun önlenmesi için gereklidir. Dil fırçalamak kesinlikle unutulmamalı ve özenle yapılmalıdır. Çünkü ağız kokusu %65 oranında dil kaynaklıdır.