Tuzun Faydaları ve Zararları


Pek çok kişi için Tuz yemeklerde vazgeçilmez bir tatlandırıcıdır. Tuzun faydaları olduğu kadar zararları olduğu da biliniyor.
Tuzun Faydaları;
Vücuttaki asit ve baz dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Çok fazla sıcağa maruz kalan kişiler kas krampları yaşayabilirler. Böyle durumlarda tuzlu su verilerek rahatsızlığı yaşayan kişi tedavi edilir.
Sofra tuzları idrar oluşumuna katkı sağlar.
Tuz besinlerin saklanmasında da kullanılabilir, salamura yapımında faydalanılır.
Tuz yararları kadar zararları ile de dikkat çeken bir maddedir. Fazla kullanımı pek çok rahatsızlığın tetiklenmesine sebep olabilir. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı için tuzun tatlandırıcı etkisine karşı bağımlılığın mümkün olduğunca alt seviyelerde tutulması gerekmektedir. Özellikle tansiyon hastaları tuz kullanımından kaçınmalıdır.
Tuzun Zararları;
Tuz bağımlılık yapmaktadır. Bir kere bol tuzlu besin tüketimine alıştınız mı tuzsuz yemekler çok yavan ve tatsız gelmeye başlar. Tuza karşı bağımlılık çocukluk çağlarından itibaren şekillenmeye başlar. Bu çağlarda oluşan damak tadı tuzlu besinlerin tüketilmesine paralel olarak ileriki yaşlarda tussuz besin tüketemez hale geliriz.
Tuzun fazlası zararlıdır.
Böbreklerimiz vücudun sodyum dengesini sağlamakla yükümlüdür. Böbreklerimiz tuz ile vücudumuza giren sodyumun fazlasını vücuttan atarlar. Aynı şekilde terleme yoluyla da fazla tuzları vücudumuzdan atarız. Fakat böbrekleriniz yeterince iyi çalışmazsa veya alınan tuz miktarı çok fazlaysa vücutta sodyum birikir. Sodyum birikmesi yüzde, ayaklarda ve ellerde şişmeye neden olur. Bu duruma ÖDEM adı verilmektedir.
Tuzun zararları arasında belki de en önemlisi hipertansiyon’a neden olmasıdır. Tuz, kalp ve böbrek hastalıklarının yanı sıra felç geçirmeye de sebep olabilir. Toplumun %30′undan fazlası kan basıncı yönünden sodyuma duyarlı bir yapıya sahip olduğundan ötürü hipertansiyon eğilimi çok yüksektir. Kandaki fazla sodyum birikmesi tansiyonu tetikleyeceği için fazla tuz tüketiminden kaçınmak önemlidir.