Saç Dökülmesinin Sebepleri


Çevremizde birçok insanın saç dökülmesinden dolayı çeşitli arayışlara geçtiğini gözlemleriz. Buldukları yöntemler; erkekler için saçı kazıtmak veya çok kısa olacak şekle getirmek, kadınlar için ise; saçın kırıklarını aldırarak saçı normal bir boyuta getirmek ve uzun saçtan kurtulmaktır.
Fakat saçlar, özgür olmak ister. Vücudumuzun belki de dışarıdan görünüş için en önemli unsuru olan saçlarımıza iyi bakabiliyor muyuz acaba? Sizlere bu yazımızda saç dökülmelerinin önüne geçmeniz için bir takım şeylerden bahsedeceğiz.
Normal bir insanın saçlarının günde 50 ile 100 tel arasında dökülmesi, tıbbi yönden, doğal olarak tanımlanır. Yani hiç bir sakınca yoktur. Çünkü saç, kısırdöngü içinde hareket ettiği için saçların %90′ı uzarken, %10′luk kısmı bekler ve dinlenir, daha sonra %90′lık kısım dökülmeye başlayınca %10′luk küçük bir kısım uzamaya başlar. Bu yüzden saçı uzun olan kişilerin saçlarının döküldüğünü görürüz.
1- Saçlarınızı her gün yıkıyorsanız bundan vazgeçin. Saç köklerinizin zayıflamasında en önemli etken yağlanmadır. Yağlanan saç kolay kırılır ve dökülür. Her gün yıkanan saç çok çabuk yağlanacağı için dökülme hızlanır.
2- Bir erkek eğer saçını uzatıyorsa gerekli bakımlarını mutlaka yaptırmalıdır. Saçın yağlanma oranı erkekler için daha fazladır ve erkeklerde uzayan saç daha çabuk dökülür. Kadınlarda da durum pek farklı değildir fakat erkekler için özellikle dikkat edilmesi gereklidir.
3- Saçlarınıza göre şampuan seçimi yapmalısınız. Düz saçlar için, dalgalı saçlar için, ince veya kalın telli saçlarınız için en iyi şampuan seçimini yapacak olan yine sizlersiniz. Bu yüzden doğru şampuan ve saç kremini seçerek saç dökülmesini durdurabilirsiniz.
4- Genetik saç problemleri. En sık rastlanan sorunlardan bir tanesidir. Bir erkeğin, babasında saç yoksa kendi saçları da dökülür ve zamanla kelleşme ortaya çıkar. Aynı şekilde kadının saçları dökülüyorsa, bu genetik olarak kızına da geçer ve saçlar zamanla dökülür. Tabii ki kelleşme sorunu olmaz fakat fazla miktarda dökülme olur.
5- Jöle, briyantin, wax, saç spreyi gibi kimyasal saç bakım ürünleri, saçların kolay yağlanıp dökülmesini ve saç köklerinin güçsüzleşmesini sağlar. Onun için bu kimyasal ürünlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Eğer muhakkak kullanmanız gerekiyorsa o gün için, saçınızı kullandığınız günün akşamında mutlaka yıkamalısınız.