Karbonhidrat Nedir – Karbonhidrat Tozu, Sporcu Besinleri


Vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yeterli ve dengeli bir beslenme programı, sporcunun başarısını artıran temeli sağlar. Yetersiz beslenme, sporculara çoğu zaman performans düşüşü yaşatır. İyi beslenen sporcuların, kötü beslenenlere oranla bir takım avantajları vardır. Bu avantajların başında; performansın yükselmesi ile büyüme hızı ve gelişiminin beklenen düzeyde ilerlemesi gelmektedir.
Her sporcu antrenman, müsabaka veya gün içerisinde yapılan egzersizler sırasında kullandığı enerjinin önemli bir kısmını karbonhidratlar ile sağlamaktadır. Karbonhidrat ihtiyacını yediğimiz besinlerden sağlarız.Hamurlu besinlerde karbonhidrat miktarı yüksektir. Günlük beslenme yoluyla alınan karbonhidrat, sporcunun ihtiyaçlarına yeterli cevabı veremediğinde karbonhidrat tozu kullanılabilir.
Karbonhidratlar vücudumuzda glikojen olarak depo edilir. Glikojenler, yoğun antrenmanlarda yakılarak enerjiye dönüştürülür. Vücudun antrenman esnasındaki enerjisini sağlayan glikojenler bu süreçte kan şekerinin de dengede tutulmasına yardımcı olur.
Vücut Geliştirme gibi kasa dayalı sporlarda karbonhidratların önemi biraz daha artar. Kaslarımızda ve karaciğerde glikojen depoları yer alır. Antrenman yaparken bu depolar yakılmaya ve bu yolla vücudun ihtiyaç duyduğu enerji sağlanmaya başlanır. Özellikle antrenman sonrasında yapılan beslenmenin karbonhidrat ve protein yönünden zengin olması önemlidir. Antrenman sonrası dönem; kas yapılanması ve onarımına en çok ihtiyaç duyulan evredir.
Sıradan bir insanın açlık sırasında, karaciğerinde depolanan glikojen miktarı yaklaşık olarak 60 g kadardır. İyi beslenilen bir öğün sonrası bu değer 100 ila 120 grama kadar ulaşabilir. Kaslarımızda bulunan glikojen deposu ise bundan çok daha geniş kütle sağlar. 70 kg ağırlığındaki sıradan bir insanın kaslarında depolanan glikojen miktarı 200 ile 500 gram aralığında değişen bir orana sahip olur.