Balık Zehirlenmesi

Yenecek balığın taze olmasına çok dikkat etmek gerektir. Çünkü taze balık, ne derece yararlı, besleyiciyse,
bayatı da o derece tehlikeli olabilir. Buzlukta değil de dışarda suda 2-3 gün kalan balık bayatlar.
Ve de yiyeni zehirleyebilir. Biliyorsunuz, taze balığın gözleri parlak, solungaçları da kırmızı ve ıslaktır. Balık alırken bunlara özellikle dikkat edin. Bayatını tazesinden ayırt edemiyorsanız bir bilene aldırın. Ya da güvendiğiniz bir
balıkçıdan alın balıklarınızı. Zehirleyici mikropların, yediğimiz balık etinde çok sayıda üremiş olmaları, ya da bunların bıraktıkları toksinler, zehirlenmeye sebep olur. Zehirlenme belirtileri, balığı yedikten 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkar.
Şiddetli ishal, bulantı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, ateş ve karın ağrısı görülür. Ağır, öyle ciddi zehirlenme hallerinde kaslarda kramplar olur, hatta şok durumu bile söz konusu olabilir. Bu durumda yapılması gereken şey, hastaya 24 saat boyunca bol bol su içirmek, tabiî doktor kontrolünde olmak üzere, uygun antibiyotikler, toksinleri
emici ilaçlar vermektir. Kusma ve ishali hemen kesmeye bakmayın sakın. Zira bu yolla, toksinler vücuttan dışarı atılmaktadır. Elbette, hemen bir doktora başvurmak yapılacak en iyi şeydir.